Ateenan kokous

sepolta logo uusin

llp-logo-muutettu-21-300x169

KUMPPANUUSKOKOUS ATEENASSA KREIKASSA 23.-27.2. 2011

Ateenan kokoukseen helmikuussa 2011 osallistui viiden hengen ryhmä KuuRet55+:sta.Menomatkaamme toi lisäjännitystä Ateenan tilanne, siellä oli tulopäivänämme jonkinlainen yleislakko. Julkinen liikenne ei toiminut, mutta taksit onneksi kulkivat. Lentoasemalla oli pitkät jonot takseihin, mutta paikalle komennetut poliisit ohjasivat sujuvasti autot asiakkaille.Hotelli Titania otti meidät vastaan ystävällisesti. Lämpötila Ateenassa oli 13–15 astetta.

Tiukka ohjelma alkoi heti saapumisiltaa seuraavana torstaiaamuna. Me suomalaiset olimme tietysti paikalla aina ensimmäisinä. Aloituskokouksessa oli lisäksemme mukana turkkilaisia, virolaisia, portugalilaisia, puolalaisia ja tietenkin isäntinä kreikkalaisia. Italialaisia ei vielä näkynyt, heidän neljän hengen ryhmänsä tuli mukaan myöhemmin. Ryhmäläiset esittelivät tilaisuudessa itsensä ja kukin sai salaisen ystävän, jota piti kokouspäivien aikana hänen tietämättään hieman ”lahjoa tai hemmotella”. Salaisuudet paljastettiin viimeisenä päivänä.

Ensimmäisen päivän ohjelmassa oli tutustumista Ateenaan kävellen, kreikkalaisryhmän johtaja Yota piti meille luennon maahanmuutosta Kreikkaan ja muihin Välimeren maihin, ja illalla oli sitten osanottajien kotiseutua ja kotimaata esittelevä näyttely. Omassa näyttelyssämme oli esillä mm. suomalaista muotoilua Kalevala-koruista Marimekkoon sekä kuvataiteilijoistamme ja säveltäjistämme kertovia kortteja ja julisteita. Tietenkin tarjolla oli myös suomalaisia karkkeja. Kaiken kaikkiaan näyttely oli erittäin onnistunut ja monipuolinen. Oma osastomme veti runsaasti väkeä.

Perjantaina portfolio-esitysten jälkeen lähdimme maanalaisella kohti Akropolis-kukkulaa ja – museota. Se oli mahtava laitos ja antoi oppaamme välityksellä laajan kuvan Kreikan ja kreikkalaisten menneisyydestä. Parthenonin temppeliin emme ikävä kyllä päässeet, sillä se olisi ollut avoinna vasta sunnuntaina, joka oli meidän paluupäivämme Suomeen. Mutta ehkä ensi kerralla? Parthenonia saatoimme kuitenkin ihailla kauempaa myös iltavalaistuksessa hotellimme yläkerroksessa olleesta näköalaravintolasta.

Takaisin hotellille kävellessämme törmäsimme kypärin, asein ja suojakilvin varustettuun poliisijoukkoon. He valmistautuivat mahdollisiin tulossa oleviin mellakoihin. Saimme kuulla, että meidän oli turvallista jatkaa siitä matkaamme hotellille, ja tietääksemme mielenosoituksilta sinä iltana vältyttiin.

Lauantaisaamuna lähdimme päivän kestävälle bussimatkalle Peloponnesoksen niemimaalle. Tällä retkellä tutustuimme muun muassa Korintin kanavaan, Mykenen rauniokaupunkiin, Atreuksen kupuhautaan, Nafplionin kaupunkiin ja Epidauroksen amfiteatteriin. Paluumatkalla retkeltä saimme yhdessä pysähdyspaikassa tietää salaiset ystävämme.

Muutaman päivän aikana näimme ja koimme paljon. Parasta matkan antia oli tutustuminen eri maiden edustajiin. Juttelimme heidän kanssaan kokoushuoneissa ja hotellin aulassa, istuimme iltaa aulabaarissa jne. Kaikki olivat avoimia ja innokkaita luomaan uusia ystävyyssuhteita. Joidenkin kanssa olemme edelleenkin yhteydessä joko sähköpostitse tai Facebookissa.

KuuRet55+:n edustajat Ateenan matkalla olivat Helena Arola, Tuulikki Ilvonen, Sirkka-Liisa Pitkänen sekä Liisa ja Risto Taavitsainen.

Liisa Taavitsainen

””””””””

Hanke on toteutettu EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelman (Lifelong Learning Programme, LLP) tuella. Kirjoittaja/kirjoittajat ovat vastuussa tekstin sisällöstä. Komissio ei vastaa siitä.

Suomessa Elinikäisen oppimisen ohjelman / Comenius-ohjelman / Grundtvig-ohjelman / Leonardo da Vinci -ohjelman / Erasmus-ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa CIMO, joka on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio.