Turkin kokous

sepolta logo uusin

llp-logo-muutettu-21-300x169

 

 

 

 

 

PROJEKTIMATKA KONYAAN

TURKKIIN. 9.-14.11.2011

Keskiviikko 9.11.

Suomen ryhmä matkusti Konyaan Istanbulin kautta Turkish Airlines:in lennolla. Matkan ajan yövyimme hotelli Selçukissa. Muiden maiden ryhmät asuivat samassa hotellissa.

Torstai 10.11.

Tutustuimme Konyan keskustaan, isäntäkouluumme, joka on nimeltään Meram Halk Egitimi Merkezi Ve A.S.O. Müdürlügü- vapaasti suomennettuna Meramin koulutuskeskus.

Bussilla menimme kaupungin ulkopuolelle. Tutustuimme 1200-luvulta olevaan Zazadinhan Caranvansherai -majataloon.

konyao26halfp4Sen jälkeen ajoimme Sille:en, jossa varhaiskristityillä oli ollut vuoren seinämään kaivettuja asuntoja ja kirkko. Alueella oli myös moskeija ja syngoga. Eri uskontokunnat elivät sovussa keskenään.

Iltapäivällä olivat vuorossa Meramin puisto- ja jokialue, Ince Minare -moskeija (jonka tosin näimme vain ulkoa päin) sekä Karatay Medrese -museo.

 

Illalla oli projektillemme tavanomainen yhteinen illanvietto,jossa eri maiden ryhmillä oli näyttelypöydät ja maistiaisia omasta maastaan. Näyttelyn ja kokouksen teemana oli käsityöt. Tosin näyttely oli melko ruokapainotteinen. Isäntien pöytä oli suorastaan ylenpalttisen runsas.

Selvimmin jäi mieleen tyypillinen turkkilainen leivonnainen Baklava. Siinä ei rasvaa eikä sokeria ole säästelyt. Maukas se silti on. Mieliin painuva oli myös nuorten esittämä periteistä hääseremoniaa kuvaava tanssiesitys.

Perjantai 11.11.

Teimme kokopäiväretken Cappadocian alueelle. Menomatkalla kävimme toisessa eli Sultanhanin caravansheraissa.

Cappadocian alueella Uchisar-laaksossa on tulivuoren purkauksen ja eroosion aiheuttamia eri kokoisia vuoren huippuja sekä muinainen linna. Vuorten seinämiin on kaivettu luola-asumuksia, joissa paikalliset asukkaat ovat ennen asuneet.

Nykyisin alueelle rakennetaan luolahotelleja. ja varsinkin Göremen kaupungissa osittain vuorten sisään rakennetut loistohotellit ovat niin kalliita, että niissä voivat yöpyä vain maailman kuulut julkkikset ja muut raharikkaat. Alue on myös sopiva paikka kuumailmapallolennoille.

Bussireittimme kulki Göremen kautta Avanosin kylään. Matkalla tutustuimme myös korutehtaaseen, jossa valmistetaan mm. tuotteita paikallisesta alabasterista. Avanos on Cappadocian käsityökeskus. Siellä on perinteistä keramiikan valmistusta. Kävimme 350 vuotta vanhassa luolaverstaassa ja näimme saven työstöä perinteisin menetelmin. Savi saadaan lähialueelta.

 

Lauantai 12.11.

Olimme koululla kuulemassa esitystä Konyan historiasta.  Kävelimme suuren basaarin läpi ravintolaan, jossa nautimme perinteisen konyalaisen hääaterian.  Viiden ruokalajin jälkeen olikin sitten tarpeellista hiukan kävellä. Tutustuimme Mevalanamuseoon.

Illalla olimme Konyan kulttuurikeskuksessa seuraamasskonyas13pa ”Whirling Dervish” -tanssia eli ”pyörivien munkkien” tanssia. Sekä rakennus (yli 2000 istumapaikkaa) että esitys olivat todella ainutlaatuinen elämys.

Sunnuntai 13.11.

Koululla oli portfolioiden esittely. Kukin maa esitti, mitä oli edellisellä opintojaksolla tehnyt ja opiskellut. Viron ryhmällä oli DVD-esitys suomalaisesta musiikista, Puolalla Kreikasta, Portugalilla Suomesta, Kreikalla puolalaisesta joulusta, Italialla Virosta ja Suomella Portugalista. Lisäksi italialaiset esittivät käsitöitä – koristeita taikataikinasta sekä paperikukkien tekoa. Kreikkalaiset näyttivät, miten savitöitä voi tehdä ilman dreijaa.

Elämän hauraudesta saimme muistutuksen, kun meille kerrottiin, että yksi kokouksen isännistä oli menehtynyt sairauskohtaukseen. Muistamme häntä lämmöllä.

Iltapäivällä oli koordinaattoreiden kokous ja sillä aikaa muilla oli tilaisuus mennä turkkilaiseen saunaan. Päivällisellä saimme kuulla turkkilaista klassista ja vähän kevyempääkin musiikkia orkesterin ja solistin esittämänä.

Maanantai 14.11.

Kaikki hyvät asiat loppuvat aikanaan ja niin mekin jouduimme jättämään Hotellin ja isäntämme Tahirin klo 07.15 ja pakkautumaan laukkuinemme bussiin, joka vei meidät Havalaanin kentälle lennolle Istanbuliin ja sieltä edelleen Suomeen.

Kiitämme isäntiämme Tahiria, Naziria, Kemalia, Azisia ja muita, joiden nimiä ei minulla valitettavasti ole tiedossa.. (Turkkilaiset sukunimet ovat valitettavasti ylivoimaisia minulle.) Kiitämme myös hyviä oppaitamme, jotka antoivat paljon mielenkiintoista tietoa käyntikohteista. Isännät olivat todella nähneet paljon vaivaa kokouksen ja muun vierailuohjelman onnistumiseksi. Hyvät muistot säilyvät mielessämme pitkään.

 – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

KONYA LYHYESTI

* Konya sijaitsee Keski-Turkissa n. 200 km Ankarasta etelään. Asukkaita Konyan kaupungissa n. 1,2 mij. Koko Konyan maakunnassa n. 2,5 milj.

* Maasto on ylätasankoa, yli 1000 m merenpinnasta. Itse kaupungin alue on hyvin tasaista, mutta vuorten ympäröimää. Alueella on mannerilmasto.

* Kaupunkikuvaa hallitsevat monet moskeijat, joiden minareeteista kuuluu rukouskutsu viisi kertaa päivässä. Muuten kävijä ei huomaa katukuvassa suuria eroja esim. eurooppalaisiin kaupunkiin verrattuna.

* Liike-elämä on vilkasta. On suuri basaari ja kansainvälisten kauppaketjujen myymälöitä, mutta myös paljon pieniä kauppoja. Konyassa on myös huomattavaa teollisuutta. Tehtaissa valmistetaan mm. autojen varaosia, sähkö- ja elektroniikkalaitteita, traktoreita, tekstiilejä ja elintarvikkeita, kuten meijerituotteita ja sokeria. Energian lähteenä käytetään pääasiassa kivihiiltä, maakaasua ja öljyä, joita tuodaan mm. Venäjältä ja Iranista. Kuumia lähteitä hyödynnetään lämmityksessä.

* Maatalous on tärkeä elinkeino. Alueella tuotetaan turnipsia, perunaa, sokerijuurikkaita, vehnää, ohraa, maissia, omenoita, luumuja, päärynöitä ym. Nautakarjaa ja lampaita pidetään myös.

* Koulutusjärjestelmä Turkissa yleensä on pitkälti samanlainen kuin Euroopan maissa. Lukio kestää 4 vuotta. Konyassa on kaksi valtiollista ja kaksi yksityistä yliopistoa.

* Vuosiloma on työssä käyvillä 30 päivää.. Nykyisin myös monet perheenäidit käyvät työssä. Perheen taloudesta riippuen monet haluavat viettää ainakin osan lomastaan rannikon lomapaikoissa.

* Alueen kulttuuri on ikivanhaa. Uusimpien tutkimusten mukaan Konyan alueella on ollut asutusta jo n. 6800 vuotta eaa. Konya, kuten muutkin Turkin alueet, ovat olleet vuosisatojen saatossa eri valloittajien alaisuudessa. Ehkä selkein ajanjakso, josta on rakennuksia ja muita muistomerkkejä säilynyt, on Selçukkien aika. 1000-,1100- ja 1200-luvuilla Konya oli Selçukkien sulttaanikunnan pääkaupunki. Siltä ajalta ovat säilyneet mm. Zazadinhan ja Sultanhanin ”Caravansherait” eli majatalot.

* Caravansherai oli yhdistetty majoituspaikka ja sotilaiden vartioima linnoite. Niitä rakennettiin 1200-luvulla. Alue oli silkkitien varrella ja majatalo-linnoitteita piti olla 40 km välein.

* Karatay Medrese -museo on yksi Konyan monista museoista. Se oli alkuaan koulu, jossa opetettiin mm. koraania, tähtitiedettä ja lakitiedettä. Siellä on historiallisia keramiikkakokoelmia.

* Mevlana (Rumi) oli suuri runoilija ja humanisti. Häntä pidetään islamilaisen ajattelun huomattavimpana edustajana. Hän on kirjoittanut useita kuuluisia teoksia. Mevlana kuoli Konyassa 17.12.1273. Hänen elämäntyöhönsä voi tutustua Mevlana-museossa.

* Whirling Dervish: Mevlana perusti Sufi Mevlevi -veljeskunnan, joka tuli tunnetuksi jäsentensä erikoisesta tanssista, jossa tanssijat toistavat pyörivää liikettä ja siten saavuttavat eri mielentiloja ja tasoja. Tämä .”pyörivien munkkien” tanssiperinne on säilynyt näihin päiviin asti ja tanssiesityksiä on Konyassa mm. Mevlana-kulttuurikeskuksessa.

Liisa Nyqvist

”””””””””’

Hanke on toteutettu EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelman (Lifelong Learning Programme, LLP) tuella. Kirjoittaja/kirjoittajat ovat vastuussa tekstin sisällöstä. Komissio ei vastaa siitä.

Suomessa Elinikäisen oppimisen ohjelman / Comenius-ohjelman / Grundtvig-ohjelman / Leonardo da Vinci -ohjelman / Erasmus-ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa CIMO, joka on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio.