Turkin kokous

Healthy sen logollp LOGO SUOMI

 

 

 

 

10.5.2013

Terveiset Silkkitieltä

Kuusankosken Retkeilijät Ry: KuuRet 55+ -ryhmä kävi opintomatkalla Gaziantepissa Kaakkois-Turkissa . Matka oli osa Aktiivinen seniori -hanketta, joka saa tukea EU:n elinikäisen oppimisen ohjelmasta. Hankkeessa on mukana kumppaneita Turkista, Tsekin tasavallasta, Slovakiasta, Kreikasta, Portugalista ja Suomesta. Hanke kestää kaksi vuotta. Sinä aikana kukin kumppani toteuttaa monipuolisen kurssiohjelman yli 50-vuotiaille osallistujille. Ohjelma sisältää senioreille tärkeitä aiheita kuten terveellinen ruokavalio, liikunta ja muita aktiiviseen ikääntymiseen liittyviä asioista. Tarvittaessa järjestetään myös esim. ICT ja englannin opetusta.

Hankkeen aikana tehdään opintomatka kunkin kumppaniyhteisön kotipaikkakunnalle. Huhtikuussa 2013 kohde oli Gaziantep, yksi Turkin 81:stä hallintoalueesta, tarkemmin Sahinbey, joka on osa Gaziantepin metropolialuetta. Paikka on lähellä Syyrian rajaa. Sota ei näy arkielämässä, mutta Gaziantepissa on 20.000 pakolaisen leiri. Yhteensä alueella on 50.000 Syyrian pakolaista.

Se on suuri haaste sekä Turkin valtiolle että paikallishallinnolle.

DSCN0460 MinareettipHankkeen hallinnointikokousten lisäksi oli monipuolinen tutustumis- ja opinto-ohjelma. Mukana oli isäntien lisäksi 21 henkilöä yllä mainituista kumppanimaista. Ryhmä tutustui mm. Sahinbeyn paikallishallintoon varapormestarin vastaanotolla, sekä valtion hallintoon aluehallinnon johtajan vastaanotolta. Lisäksi tutustuttiin kolmeen koulutuskeskukseen, jotka ovat Turkin opetusministeriön alaisia ja järjestävät sekä eri alojen ammatillista opetusta että harrastekursseja.

Koulutukseen voivat osallistua kaikki yli 16-vuotiaat henkilöt. Turkissa koulutus on ilmaista. Lisäksi vähävaraiset saavat tukea oppimateriaaleihin ja myös ilmaisia aterioita.

DSCN0436 Governor GpKoulutuskeskuksissa opinto-ohjelmat ovat todella monipuolisia

DSCN0405 Zeugma museo 1pOhjelmassa oli myös tutustuminen Zeugma-museoon. Gaziantepin alue rajoittuu idässä Eufrat-virtaan ja on yksi maailman vanhimpia edelleen asuttuja keskuksia. Aleksanteri Suuren kenraali Selevchos Nikator 1 perusti v. 300 eaa. Eufrat-virran rannalle vaimolleen Apamalle kaupungin nimeltä Apameia. Vastarannalle hän perusti oman nimensä mukaan Selevcheia-nimisen kaupungin sekä rakennutti sillan joen yli.

Vuonna 64 Roomalaiset valloittivat kaksoiskaupungin ja muuttivat sen nimeksi Zeugma. Koska paikka oli silkkitien varrella ja roomalaisten varuskunta, se kasvoi nopeasti ja aineellinen hyvinvointi ja kulttuuri kehittyivät..100- ja 200-luvut olivat Zeugman kukoistuksen aikaa.

Tuolta ajalta on kaivauksissa löydetty rakennusten osia, mosaiikkeja ja seinä maalauksia sekä Mars-jumalan patsas. Nykyisin tämä maailman merkittävimpiin ja kauneimpiin kuuluva kokoelma on nähtävillä Zeugma-museossa.

Uudet valloittajat tuhosivat Zeugman. Noista ajoista tähän päivään monet kansanryhmät ja valloittajat ovat kulkeneet Gaziantepin alueen yli ja jättäneet omat jälkensä sen historiaan ja kulttuuriin.

Nyt Gaziantepin metropolialueella asuu n. 1,4 milj. ihmistä ja koko hallintoalueella n. 1,9 milj. Gaziantepin alue on vauras. Siellä on paljon tekstiili- ja muuta teollisuutta ja liike-elämä on vilkasta. Moskeijoita on kymmeniä. Aamulla minareetin ensimmäinen rukouskutsu kaikuu kello 04.45. Katukuvassa uskonto näkyy melko vähän. Suurin osa ihmisistä pukeutuu länsimaalaiseen tapaan. Perinteistä turkkilaista ruokaa tarjoavissa ravintoloissa eurooppalainen kävijä voi helposti polttaa suunsa. Vähemmän maustettua ruokaakin saa lähes kaikkialla.

Kokouksen yhteydessä oli myös ns. eurooppalainen näyttely.

Ryhmän kokemus oli, että turkkilaiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Ryhmäläiset voivat lämpimästi suositella matkaa ja tutustumista Gaziantepiin ja muihin Turkin alueisiin. Luvassa on huikeita kulttuurielämyksiä, hyvää ruokaa ja edullisia ostoksia!

Aktiivinen seniori -hankkeen seuraava kokous- ja opintomatka suuntautuu Portugalin Sinesiin kesäkuussa 2013.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *