Huolenpitoa-hanke

eulippu-oikea

Taking Care – Huolenpitoa

Huolenpitoa– senioreiden vapaaehtoistoiminnan hanke 4

 

Seniorien kokemuksia vapaaehtoistyössä 15.4. – 5.5.2012 Portugalissa

Projektin tavoitteena oli oppimiskokemusten hankkiminen portugalilaisesta vapaaehtoistyöstä, sosiaalisten ja kulttuuristen vuorovaikutusten lisääminen ja kielitaidon kehittäminen.

Keskeisiksi asioiksi muodostuivat kulttuuriin tutustuminen ja käsitöiden tekeminen yksin ja yhdessä portugalilaisten vapaaehtoisten kanssa. He olivat hyvin kiinnostuneita suomalaisista tuotteista ja niiden tekotavasta.

Ensimmäisellä viikolla valmistelimme toisen viikon seniorileirin ohjelmaa. Meidän pettymykseksemme ”leiri” olikin jotain muuta kuin mihin Suomessa on totuttu.

Kävimme myös tutustumassa uuteen sairaalaan. Sairaalassa ilmoittautuminen tapahtui koneiden välityksellä ja tässä vapaaehtoisilla oli tärkeä avustava rooli. Samoin he avustivat mm. lasten osastolla lukien ja leikittäen lapsia, sillä osastolla oli vain kaksi hoitajaa / työvuoro. Näiden vapaaehtoisten järjestölle luovutimme tekemämme käsityöt varojen hankkimiseksi.

Leiriviikon aluksi tapasimme kaikki projektiin osallistuvat portugalilaiset ja esittelimme toisemme mm. ”vaakuna” tehtävän avulla, esittelimme Suomea ja suomenkieltä. Viikon aikana pääsimme tutustumaan paikalliseen kulttuuriin, vanhoihin rakennuksiin, näyttelyihin ja Neilikkavallankumouksen muistojuhlaan. Saimme kuulla myös paikallisten muistoja kyseisestä tapahtumasta vuonna 1974. Mielenkiintoista!

Yhteiset pelit ja leikit puistossa olivat hauskoja ja oli hauska huomata kuinka samankaltaisia aktiviteettimme ovat. Taiteelliset lahjamme otettiin käyttöön, kun teimme savesta lahjan ”salaiselle ystävälle”.

Viimeisenä ”leiripäivänä” tutustuimme molempien maiden ruokakulttuuriin esityksin ja maistiaisin. Luovutimme myös tuotoksemme ”salaisille ystävillemme” kertoen, tietysti englanniksi, mitä olimme ajatelleet tehdessämme lahjaa. Annoimme myös palautteen viikosta ja lopuksi lauloimme ja tanssimme yhdessä.

Kulttuuritapahtumia olivat brasilialaisen ja paikallisen kuoron, jossa yksi ystävämme lauloi, konsertti, vallankumouspäivänä, puhallinorkesterin konsertti sekä paikallisen harrastajateatterin näytelmä.

Viimeisellä viikolla pääsimme tutustumaan paikallisen Punaisen Ristin toimitaloon. Siellä oli lääkäreiden ja fysioterapeuttien vastaanotot, palveluasuntoja, ruokapalvelua sekä senioreille tarkoitettuja harrastusryhmiä, joissa ohjaajina toimivat vapaaehtoiset. Harrastusmahdollisuuksia olivat kielet, käsityöt, tanssi, jumpat, taide ym.

Viimeisenä päivänä pääsimme tutustumaan Sintraan ja Manner-Euroopan läntisimpään paikkaan Cabo da Roca`an, kaunista. Näihin paikkoihin palaisi mielellään.

Myönteiset kokemukset:

–                            Uudet portugalilaiset ystävät

–                            Erilaiseen vanhaan kulttuuriin tutustuminen

–                            Ystävälliset ja avuliaat portugalilaiset

–                            Kielitaidon kehittyminen ja uskallus vieraan kielen käyttöön

–                            Kuuden toisilleen melko vieraan henkilön yhteisasuminen kolme viikkoa sujui yllättävän  hyvin

Kielteiset kokemukset:

–                            Aikataulujen venyminen ja odottelu

–                            Ohjelman muuttuminen usein ja pienellä varoajalla, jolloin vapaa-ajan suunnittelu kärsi

Kaikille meille jäi kuitenkin positiivinen ja kiitollinen mieli osallistumisesta projektiin!

 

Portugalilaiset vapaaehtoiset olivat Suomessa 2.-22.9. 2012 kuuden hengen ryhmällä. Heidän kokemuksistaan voi lukea hankkeen englanninkielisestä blogista http://takingcare-svp.blogspot.fi/

 

Huolenpito jatkuu vaikka hanke päättyi

 

KuuRet 55+ jaoston vetämä kaksivuotinen senioreiden vapaaehtoistoiminnan hanke ”Huolenpitoa” on nyt päättynyt, mutta idea huolenpidosta elää vahvana jäsentemme piirissä. ”Huolenpitoa” hankkeeseen saimme EU:n elinikäisen oppimisen ohjelman rahoituksen CIMOlta vuonna 2011. Hankerahoituksen turvin kuusi jäsentämme pääsi työskentelemään vapaaehtoistehtävissä Portugalissa ja vastaavasti järjestimme kuudelle portugalilaiselle kolmen viikon ajaksi tehtäviä avustamisen, ympäristönhoidon ja Portugalin esittelyjen muodossa suurelle joukolle paikallista väkeä.

”Huolenpitoa” – hankkeen yhtenä tavoitteena oli yhteistyökumppaneiden ja vapaaehtoisten välisen vuorovaikutuksen jatkuminen hankekauden jälkeenkin. Valitettavasti portugalilainen kumppanimme BMQ Lda on päättänyt lopettaa toimintansa, mutta koordinaattori Ines Calado on edelleen mukana uuden organisaationsa kautta. Heidän vapaaehtoisensa, joita pääsimme tapaamaan Portugalissa heinä-elokuun vaihteessa, eivät ole unohtaneet Suomea, vaan suunnittelevat jo seuraavaa matkaa tänne. Samanlaisia ajatuksia lienee myös meidän vapaaehtoisillamme Portugalin suuntaan?

Samalla matkalla vierailimme myös Portossa vanhan tuttavamme Pedro Pimentan ja hänen vaimonsa Maria Augustan luona. Pedro kuuluu paikallisen sosiaalijärjestön Obra Diocesanan johtokuntaan, joten hänelle oli kunnia-asia järjestää tutustumiskohteita organisaation ylläpitämiin lasten ja vanhusten toimintakeskuksiin yhdessä organisaation presidentin Americo Ribeiron kanssa. Saimme vaikutelman onnellisista ihmisistä, jotka nauttivat työstään ja toisaalta ihmisistä, joista pidetään hyvää huolta. Viime jouluksi lähettämämme avustukset ovat menneet oikeaan kohteeseen.

Kiinnostus vapaaehtoistoimintaan on vankistunut oman jäsenkuntamme piirissä. Alkutalvella 2013 suunnittelimme ryhmässämme paikallista vapaaehtoistoimintaa kolmeen kohteeseen, lähinnä vanhusten avustamiseen.

Kettumäen palvelutalossa olemme järjestäneet laulu- ja lätynpaistotuokion sekä auttaneet asukkaita heidän kesäretkellään Orimattilassa. Lauttarannan hoivakodissa olemme ulkoiluttaneet asukkaita kesätaukoa lukuun ottamatta lähes viikoittain muutaman vapaaehtoisen voimin. Mäkikylän palvelukeskuksessa ulkoilutus ja joskus laulatuskin on jatkunut lähes viikoittain. Omien vapaaehtoistemme kokemukset ovat olleet pelkästään myönteisiä. Pienellä vaivalla olemme saaneet itsekin hyvää mieltä ja kuntoilua, koska pyörätuolin työntäminen voi joskus hellesäällä puskea hien otsalle.

Teksti ja kuvat: Seppo, mukana matkalla Eeva

Portugalin vapaaehtoiset ja muutamia seuralaisia
””””””””””””””””””””’
Hanke on toteutettu EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelman (Lifelong Learning Programme, LLP) tuella. Kirjoittaja/kirjoittajat ovat yksin vastuussa tekstin sisällöstä. Komissio ei vastaa siitä.Suomessa Elinikäisen oppimisen ohjelman / Comenius-ohjelman / Grundtvig-ohjelman / Leonardo da Vinci -ohjelman / Erasmus-ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa CIMO, joka on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio.