Puolan matka

sepolta logo uusin

llp-logo-muutettu-21-300x169

 

 

 

PUOLAN KOKOUSMATKA 19.-23.5.11

Toukokuun 19. päivä Lähdimme Eurooppalainen näkökulma – hankkeen kokousmatkalle Varsovan kautta Białystokiin. Perillä hotellimme Best Western Hotel Cristal sijaitsi aivan keskustassa. Majoituttuamme lähdimme omatoimisesti kulkemaan keskustaa ristiin rastiin matkaväsymyksestä huolimatta.

20.05.  –  TYKOCIN  – Heti aamiaisen jälkeen lähdimme bussilla PODLASIEN MAAKUNTAAN ja tutustuimme TYKOCIN museoon, missä oli esillä kuvin ja sanoin paikallisten juutalaisten elämää ja elämäntapoja, käsityöperinteitä, kuvia suvuista, kodeista ja ihmiskohtaloista. FOLWARK NADAWKI – Matkan teeman mukaisesti saimme lounaaksi puolalaisia perinneruokia. Ryhmälle oli järjestetty mahdollisuus tehdä omin käsin taikinapalleroita, joiden sisälle piilotettiin erilaisia täytteitä. Lopuksi pallerot kypsennettiin keittämällä rasvassa. SUPRASL – Ortodoksiperinnettä ikonimuseossa. Voisi kuvitella, että tämä museo olisi maailman kaunein ja parhaiten varustettu ikonimuseo. Tämä kokoelma jäi varmasti jokaisen mieleen. KANSAINVÄLISET PERINNERUOKAMESSUT – Kävelymatkan päässä hotellistamme sijaitsevalla koululla järjestettiin osallistujamaiden perinneruokaesittelyt. Jokainen ryhmä oli tuonut kotimaastaan maistiaisia sekä rekvisiittaa kaunistamaan esittelypöytiä. Jokaisen maan pöytä notkui herkkuja. Tilaisuus jatkui haitarimusiikin tahdittamana, kuka enemmän ottaen osaa ja kuka pysytellen kaukana tanssilattiasta. Puheitakin pidettiin ja lausuttiin kanssaryhmistä kauniita sanoja.

21.05. –  OPINTOJEN  ESITTELYTILAISUUS  – Aamiaisen jälkeen kukin ryhmä kertoi mitä oli oppinut kumppaniryhmästään. Italia esitteli Suomen ja he jopa lauloivat ”MAAMMELAULUN” selvällä suomen kielellä. Miikka Rikala esitteli tietomme ja taitomme Italiasta. Esitykset olivat kovasti eritasoisia ja apuvälineiden käyttö vaihteli. PODLASIEN ALUEEN JA BIALYSTOKIN ESITTELY –Kulttuuripainotteinen oppitunti ja hyvä perusta lounaan jälkeiselle kiertokävelylle. OPASTETTU KIERTOKÄVELY KAUPUNGILLA – Päivä oli suorastaan helteinen ja kaupunki täynnä tapahtumia. Meille näytettiin kaupungin parhaat ja mielenkiintoisimmat nähtävyydet.  THE TOKAJ – Muutaman korttelin päässä hotellistamme sijaitsi unkarilainen ravintola THE TOKAJ, missä nautimme illallisen.  Omalaatuinen ja meille yllätyksellinen oli erilaisten ruokien.

22.05.  –  BIALOWIEZAN KANSALLISPUISTO –  Puolentoista tunnin ajomatkan päässä oli kaunis kansallispuisto.  Kiersimme aluetta, kuvasimme innolla eläimiä, kasvillisuutta ja tietysti toisiamme. Eläinkunnan suosikit taisivat olla metsäsian pienet porsaat ja uljas Euroopan biisoni eli visentti. SIOLO BUDYN HISTORIALLINEN PIHAPIIRI – Lounaaksi söimme jälleen perinneruokia ja saimme valmistaa kirnuvoita perinteisin menetelmin – kirnuamalla. Ravintolan vieressä oli museo, missä tutustuimme vanhaan puolalaiseen tapaan asua pienessä torpassa eri sukupolvet sulassa sovussa.  Päivän päätteeksi teimme vielä kävelykierroksen ikivanhaan tammipuistoon.

23.05.- KOTIMATKA   – Viimeinen aamiainen hotelli Cristalissa ja olimme valmiit hyvästelemään muut osallistujat – siinä halattiin ja suudeltiin ja toivoteltiin hyvät kotimatkat ja esitettiin halu tavata uudelleen. Matka Varsovaan sujui ripeästi toista reittiä, kun mitä olimme Bialystokiin saapuneet. Varsovassa kohtasimme Kuusankoskelta kotoisin olevan, nykyisin Varsovassa asuvan Jukka Kiljusen. Hänen opastuksellaan matkasimme lentokentälle ruuhkabussissa kaikkine kapsekkeinemme. Lentomatkan jälkeen oma tilausajomme toi meidät Kuusankoskelle.

Ryhmämme oli todella toimiva ja erityisen mukava ja positiivista asennetta löytyi vaikka muillekin jakaa.

Teksti Marja Tykkälä

 

”””””””””””””””’

Hanke on toteutettu EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelman (Lifelong Learning Programme, LLP) tuella. Kirjoittaja/kirjoittajat ovat vastuussa tekstin sisällöstä. Komissio ei vastaa siitä.

Suomessa Elinikäisen oppimisen ohjelman / Comenius-ohjelman / Grundtvig-ohjelman / Leonardo da Vinci -ohjelman / Erasmus-ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa CIMO, joka on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio.