Retki Kotkaniemeen ja Lappeenrantaan

Kuusankosken Retkeilijät ry teki lauantaina retken Kotkaniemeen, presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseoon ja siitä edelleen Lappeenrantaan. Ajelimme ensin kiireettä Kotkaniemeen, joka sijaitsee Luumäellä, n. 20 km Lappeenrannasta. Kotkaniemen tila oli presidentti P.E. Svinhufvudin ja hänen Ellen-vaimonsa koti ja tukikohta niin Pehr Evindin ollessa kihlakunnantuomarina Lappeen tuomiokunnassa kuin presidenttinä toimiessaankin (1931–1937). Kotkaniemi on puutarha- ja rakennushistoriallisesti merkittävä kohde, jossa vierailija voi tutustua 1900-luvun alun sivistyneistön maalaiselämään. Tila sijaitsee kauniilla paikalla Kivijärven rannalla, ja sen viehättävä piha-alue on entistetty 1930-luvun mallin mukaiseksi. Piha-alueella sijaitsee ulkorakennuksia, joista yhdessä on myös käsityömyymälä. Päärakennus on valmistunut vuonna 1898, ja se on kokonaan peruskorjattu. Museon lisäksi osa päärakennuksen tiloista on kokoustiloina ja osa toimii kahvilana. Puolet seurueestamme suunnistikin suoraan kahvilaan ja toinen puoli lähti opastetulle kierrokselle museoon.

Oppaamme kertoili meille talon asukkaista ja heidän historiastaan. Ajoittain melkein tuntui kuin hän olisi henkilökohtaisesti tuntenut heidät. Talossa oli alkuperäinen, tai ainakin kyseisen aikakauden mukainen, kalustus sekä lisäksi myös muita ”Ukko-Pekalle” kuuluneita esineitä, esim. sarkapäällysteinen valtavan iso sisäturkki ja kuhmuinen, kovia kokeneen näköinen nahkainen matkalaukku, molemmat peräisin hänen Siperiassa viettämältään ajalta. Työhuoneessaan ex-presidentti seisoi pöytänsä takana katsoen sisääntulijoita, muttta vain aidon näköisenä mallinukkena.

Lappeenrantaan oli lyhyt ajomatka, joten olimme Kehruuhuoneella hyvissä ajoin. Kehruuhuone oli sievä punainen puutalo eikä vihjannut synkästä menneisyydestään ulkonäöllään. Itse rakennushan on vanha, alun perin perustettu vuonna 1816 vankilaksi huonotapaisille naisille. Vankila sai nimekseen Kehruuhuone, koska siellä opetettiin naisvangeille kädentaitoja. Kehruuhuone oli keväällä vaihtanut omistajaa, mutta saimme kuitenkin entiseltä omistajalta varaamamme noutopöytälounaan. Ruoka oli maistuvaa, mutta jotkin ruokalajit loppuivat kesken.

Lounaan jälkeen nousimme taas bussiin, ja uusi opas tuli mukaamme kertomaan meille Lappeenrannan historiasta. Historiaa kaupungilla onkin yllättävän pitkälti, peräti vuodesta 1649 asti, jolloin kaupunki perustettiin Ruotsin kuningatar Kristiinan luvalla. Kahden tunnin kierroksella tutustuimme mm. Linnoituksen alueeseen, Saimaan kanavaan ja kaupungin tehdasalueisiin. Opas oli erinomainen, tiesi paljon ja kertoi värikkäästi elävöittäen vielä puhettaan vaihtamalla välillä Karjalan murteeseen. Kierros oli antoisa, joten lähdimme kotia kohti tyytyväisinä päiväämme.