SLOVAKIAN KOKOUS

Healthy sen logollp LOGO SUOMI

 

 

 

 

Projektimatka Bratislavaan 7.–12.4. 2014

Taas lähdimme matkaan

Suuntana oli Slovakian Bratislava. Ryhmämme koostui KuuRet55+:n jäsenistä ja lähtijöitä oli 15. Aikainen maanantaiaamun lähtö merkitsi kahden herätyskellon käyttöä, varmuuden vuoksi. Olin sateisen Tukholman kautta lentäneessä ryhmässä, toinen ryhmä lensi suoraan Wieniin. Melkoisen harhailun jälkeen löysimme siellä kentän lähellä meitä odottaneen bussin, jolla pääsimme Bratislavaan.

Vastaanotto hotellilla oli rento ja hieno. Meille tarjottiin paikallista paloviinaa, leipää ja suolaa. Matkajännitys jäi siihen. Hotellimme sijaitsi aika kaukana keskustasta. Ensin piti kävellä raitiovaunupysäkille ja oli opeteltava lipun ostaminen, sen jälkeen ryntäys vaunuun muiden perään ja hätääntyneenä seuraaminen, koska pitää tuuppia itsensä ulos. Ensimmäisenä päivänä tämän opimme, ja olimme pian nälkäisinä keskustassa etsimässä ruokapaikkaa. Erinäisten vaiheiden jälkeen löytyi todella mukava ravintola. Ruoka maistui, mutta laskun maksaminen oli oma lajinsa. Ryhmän jäsenten yksittäinen laskuttaminen osoittautui hankalaksi ja vei aikaa.

Toinen päivä eli tiistai valkeni yhtä kauniina ja lämpimänä kuin saapumispäiväkin. Luennot olivat onnistuneen lyhyitä ja mielenkiintoisia. Pääsimme ulos aurinkoon tekemään tuttavuutta projektikokoukseen osallistuneiden turkkilaisten, kreikkalaisten, tsekkien, portugalilaisten ja isäntiemme slovakialaisten kanssa erilaisten yhteisten kilpailujen muodossa. Onnistunut päiväohjelma ja lämmin sää olivat parasta mahdollista tutustumista. Päivän ohjelmaan kuulunut pilatesharjoittelu olisi ollut mielenkiintoista, jos siinä olisi huomioitu myös polvivaivaiset ja muuten jäykkyydestä kärsivät. Tietääkseni vaihtoehtoja on. Mutta ohjaaja oli mielestäni hieman liian ”aggressiivinen” oman lajinsa taitaja. Päivään kuuluneessa kasvovoimistelussa ohjaaja sai osallistujat mukaansa jo omalla olemuksellaan. Tätä olisi voinut olla enemmänkin. Illallinen keskustan pubissa oli mielestäni melko mitätön ja meluisa, tunnelmaa kuitenkin oli laulujen merkeissä. Maksaminen oli taas katastrofaalisen vaikeata. Ulkona satoi suoranaan, mutta hotellille päästiin.

Keskiviikkona upeat paikalliset pilatesta harrastavat hyväkuntoiset seniorit olivat kertomassa harrastuksestaan ja elämästään. Tämän jälkeen siirryimme taas keskustaan. Kiertoajelu pikkujunassa vanhassa kaupungissa oli hieno kokemus. Sitä seuranneessa viininmaistajaisissa alkoi jo väsyttämään, mutta paikassa oli mielenkiintoista käydä. Ruokapaikkamme oli ison tynnyrin muotoinen, melko persoonallinen ravintola, ja tunnelma tuntui nousevan. Suunniteltu käyntimme

KuuRetin jäseniä näyttelypöytänsä takana.

KuuRetin jäseniä näyttelypöytänsä takana.

UFO-näkötornissa jäi väliin kovan tuulen takia. Illalla oli hotellilla eurooppalainen näyttely. Siinä jokaisella osallistujamaalla oli oma pöytänsä, johon oli taas tavan mukaan aseteltu maisteltavaksi kunkin maan perinteisiä herkkuja ja juomia. Lähestyvä pääsiäinen näkyi hyvin pöytien kattauksissa. Kyllähän mielestäni suomalaisten ja järjestäjien, slovakialaisten, pöydät olivat näyttävimmät ja monipuolisimmat. Suklaa, mämmi, liköörit ja pikkusuolaiset tekivät hyvin kauppansa.

”Madon” alkupää naurujoogassa. ”Mato” muodostettiin siten, että osanottajat käydessään lattialle makuulle panivat päänsä edellisen makuulla olijan vatsan päälle.

”Madon” alkupää naurujoogassa. ”Mato” muodostettiin siten, että osanottajat käydessään lattialle makuulle panivat päänsä edellisen makuulla olijan vatsan päälle.

Torstaina satoi ja satoi. Siirryimme kaupungille harjoittelemaan naurujoogaa, olihan tiivis tunnelma, ahtaassa tilassa paljon ihmisiä. Sade sotki järjestäjien suunnitelmia, joten kulutimme aikaa isossa ostoskeskuksessa. Tämän jälkeen oli tapaaminen Bratislavan kaupunginjohtajan kanssa. Hän piti hyvän ja mielenkiintoisen puheen koskien eri maiden ikääntyneiden yhteistyötä ja ikääntyneiden määrän kasvun tuomia ongelmia. Myös hieman kaupungin historiaa kuulimme. Illalla bussi vei meidät läheiseen kylään nauttimaan hanhenmaksaa ja paahdettua hanhea. Oli myös riemastuttavia musiikkiesityksiä, meille suomalaisille soi Säkkijärven polkka vauhdikkaasti.

Perjantai oli meidän ylimääräinen päivämme ja jokainen vietti sen tahollaan kuten halusi. Kävimme paikallisen järven rannalla ja kiersimme järven ihaillen kukkia ja pensaita. Luonto oli kaunista ja vehreää. Myös linnut olivat virittäytyneet kevättunnelmiin, joskus yöllä saattoi kuulla niiden taukoamattoman laulun.

Lauantai kului kotimatkan merkeissä, ja kotona olimme varhain aamuyöstä sunnuntaina tyytyväisinä kaikesta kokemastamme ja näkemästämme.

Teksti Mirja Tojkander

Kuvat Liisa Taavitsainen

”””””””””””””””””

 

Hanke on toteutettu EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelman (Lifelong Learning Programme, LLP) tuella. Kirjoittaja/kirjoittajat ovat yksin vastuussa tekstin sisällöstä. Komissio ei vastaa siitä.

Suomessa Elinikäisen oppimisen ohjelman / Comenius-ohjelman / Grundtvig-ohjelman / Leonardo da Vinci -ohjelman / Erasmus-ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa CIMO, joka on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *