Viron kokous

sepolta logo uusin

llp-logo-muutettu-21-300x169

EUROOPPALAINEN NÄKÖKULMA VIROSSA

Minulla oli tilaisuus olla mukana Kuusankosken Retkeilijöiden järjestämällä EU-projektiin ”Eurooppalainen näkökulma” liittyvällä oppimiskumppanuus-matkalla Viroon 27.- 31.7. 2011. Mukana oli minun lisäkseni kahdeksan muuta jäsentä. Tällä kerralla kokouksen pääteemana oli eri maiden tanssikulttuuri. Mukana Palamusessa pidetyssä kokouksessa oli edustajia Kreikasta, Turkista, Italiasta, Virosta, Puolasta, Portugalista ja Suomesta, kaikkiaan kolmisenkymmentä henkeä.

Omalta osaltani eniten mieleeni jäivät kauniiden Viron maisemien lisäksi ihmiset, jotka kulttuurien erilaisuudesta ja osin puutteellisesta kielitaidosta huolimatta pystyivät kommunikoimaan hyvin keskenään ja toimimaan kaikin puolin hyvin yhdessä. Ilmeisesti Euroopan unionin perimmäisenä tarkoituksena onkin tätä kansainvälistä yhteistyötä järjestäessään ollut erilaisissa olosuhteissa elävien ruohonjuuritason ihmisten yhteyksien luominen ja sitä kautta erilaisten kulttuurien entistä parempi ymmärtäminen.

Erityisen antoisia olivat matkaan liittyneet eri maiden edustajien sanalliset ja kuvalliset esitykset kumppanimaastaan, sen kulttuurista, elinolosuhteista, poliittisesta tilanteesta ja ennen muuta tämän hetken ja tulevaisuuden näkymistä. Yhteinen illanvietto näyttelyineen ja tuote-esittelyineen, tanssiesityksineen ja muine ohjelmineen tarjosivat mainion tilaisuuden läheiseen yhteydenpitoon eri maiden osanottajien kesken.

viron-kokous3h1Oman puutteellisen kielitaitoni korvasivat avuliaat englanninkieltä taitavat matkakumppanini, jotka olivat mainiona apuna kiertäessämme Palamusen, Tarton ja Tallinnan maisemissa eri tutustumiskohteissa, jotka tavalla tai toisella liittyivät Viron menneisyyteen, kulttuuriin sekä perinteisten maisemien ja luonnonmuistokohteiden säilyttämiseen ja vaalimiseen.

Kaiken kaikkiaan matkasta jäivät miellyttävät muistot niin minulle kuin muillekin matkaan osallistuneille. Erityisesti tunnemme kiitollisuutta virolaisen projektikoordinaattorin Ivar Vinkmannin uhrautuvaan työhön matkaan osallistuneiden viihtyvyyden ylläpitämiseksi.

Teuvo Nurmi

 

”””””””””””””

Hanke on toteutettu EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelman (Lifelong Learning Programme, LLP) tuella. Kirjoittaja/kirjoittajat ovat vastuussa tekstin sisällöstä. Komissio ei vastaa siitä.

Suomessa Elinikäisen oppimisen ohjelman / Comenius-ohjelman / Grundtvig-ohjelman / Leonardo da Vinci -ohjelman / Erasmus-ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa CIMO, joka on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio.